Select Page

Ciuboțica cucului

(Primula officinalis)

 

Plante erbacee perene, înalte între 15-30cm, cu frunzele de ba bază așsezate sub formă de rozetă. Tulpinile sunt drepte și poartă infloreșcențele cu mai multe flori la un loc(6-18_, având corola tubuloasă, iar petalele galbene-aurii. Înfloresc primăvara devreme, de la începutul lunii aprilie până în etajul subalpin. În iunie-iulie, tulpinile aeriene florifere se veștejesc.

Compoziție chimică

Rizomii și rădăcinile de Ciuboțica cucului conțin 5-10% saponozide triterpenice, primulina, acidul primulinic A și alte tipuri de saponozide, heterozide generatoare de ulei esenșial, primverozida și primula verozida care, prin hidroliză, dau ca aglicon esterul metilic al acidului metoxiaciclic, zaharuri, taninuri și o enzimă primveraza, flavonoide, amidon, săruri minerale.

Cercetări efectuate în țara noastră au demonstrat că primula genina A se transformă în  timpul hidrolizei acide în cinci produși diferiți.

Florile de Ciuboțica cucului conțin de asemena flavonozide și saponozide, iar frunzele cantități apreciabile de vitamina C(2,5-3,5g % în frunzele proaspete), precum și beta-caroten.

Farmacologie

Datorită prenzenței saponozidelor triterpenice, preparatele pe bază de rizomi și rădăcini de Ciuboțica cucului au acțiunile secretolitică, expectorantă sau emetică, în funcție de doză. Extern, acționează ca topic local.

Recomandări

Toate părțile plantei sunt utile. Rizomii și rădăcinile, datorită saponozidelor triterpenice, se recomandă intern în bronșite ca expectorant și secretolitic.

Extern, în tratamentul contuziilor.

Florile, tot datorită saponozidelor și flavonozilor, au aceleași indicații ca și rădăcinile. Frunzele proaspete, crude, constituie un aport însemnat de vitamina C.

Mod de preparare și administrare

Rizomii și rădăcinile uscat se folosesc sub formă de decoct preparat din 1 linguriță plantă la o cană cu apă( se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu). Se beau 2-3 căni pe z. Când se depășește această doză, produc vomă.

Florile, 2 lingurițe la o cană cu apă, sub formă de infuzie, se beau 2-3 căni pe zi îndulcite, preferabil cu miere.

Frunzele crude, tinere, în amestec de salate de primăvară. Uscate, sub formă de infuzie, o lungură frunze la o cană cu apăș se beau 2 căni pe zi.

Contraindicații

Dacă se respectă dozele indicate, nu prezintă reacții adverse sau efecte secundare.

Acesta este o prezentare a produselor din magazin, comenzile online nu sunt disponibile. Dismiss

Share This