Brusturele
(Arctium lappa, Lappa major)
Plantă înaltă bianuală de 1-2 m înălțime, cu rădăcină pivotantă, ramificată, de 30-60cm lungime și groasă până la 6cm. Frunzele sunt mari, triunghiular ovate, verzi pe fața superioară și albicioase pe cea inferescețele sunt globuloase cu flori purpurii și sunt prevăzute cu țepi cu vârful întors. Crește de la șes până la munte pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor, căilor ferate, lângă garduri.
Compoziție chimică
Acizi cafeilchimici: acid cafeic, acid clorogenic și alți derivați ai acidului cafeic, insulină (27-45%), mucilagii până la 69%, compuși acetilenici sufurați diverși, dintre care acizii aretic, arctinone și arctinale etc. , un ulei esențial bogat în acizi amariș acid cortuzic și guianolizi dehidrocostuzicolactonici, sitosteroli stigmasteroli și acid gamaguadinino-n-butiric, ligano(neoarctina, arctigenina, arctiina, dancosteroli etc.) , săruri minerale.
Farmacologie
Fibrele conținute în rădăcina de Brusture sun capabile de-a încorpora compuși toxici, absorbiți eventual pe cale orală, între care policlorobenzenele, ușurând eliminarea acestora. Prin acest mecanism, poate acționa direct asupra hepatocitelor, având acțiune detoxifiantă. Prin acest mecanism, poate acționa direct asupra hepatocitelor, avand acțiune detoxifiantă. Prin conținutul în acizi cafeilchinici, conținuți în cantități apreciabile în rădăcina de Brusture, aceștia au proprietatea de-a proteja ficatul confruntat cu mulți agenți hepatotoxici. Printre altele, rădăcina de Brusture reduce absorbția intestinală de colesterol și a lipidelor. Reduce de asemenea formarea acidului litocolic care este hepatotoxic, mutagen, si parțial carcinogen. Aceste acțiuni au fost demostrate științific, justificând utilizarea empirică a Brusturelui ca hepatoprotector, diuretic-depurativ și detoxifiant. Datorită acțiunii diuretic-depurative, detoxifiant-stimulante a secrețiilor hepato-biliare, Brusturele acționează în diferite dermatopatii: acnee, dermatite seboreice, furunculoze etc. La fel ca și alte fibre dietetice vegetale, rădăcina de Brusture are acțiune antiinflamatorie și antioxidantă. Printre altele, acizii cafeilchinici protejează colagenul cutanat de efectele produse de expunerea la lumina solară directă și al razelor U.V și inhibă hialurodinaza, enzimă răspunzătoarea de deteriorarea țesuturilor cutanate și subcutanate, specifică dermatopatiilor. În ceea ce privește acțiunea hipoglicemiantă, aceasta se datorește conținutuilui foarte ridicat în inulină, privează pacientul de gustul dulce, care nu se resoarbe în organism. Reduce și absorția glucozei în organism. Deși, în mod empiric, rădăcina de Brusture se recomandă ca antilitiazic , până în prezent nu s-au făcut cercetări științifice în această direcție.
Recomandări
– intern, se utilizează rădăcinile despicate și uscate în afecțiuni hepatice pentru acțiunea coleretică(stimulentă a secreției de bilă) și pentru acțiunea diuretică și ușor hipoglicemiantă. Se utilizează și în tratamentul eczemelor și infecțiilor cutanatice.
– extern, în diferite loțiuni pentru stimualrea regenerării și creșterii părului și în arsuri.
Mod de preparare
– decoct, folosind două lingurițe de rădăcină fragmentată mărunt, la o cană cu apă , se beau două căni pe zi.
– macerat la rece (6-8 ore) preparat din patru linguri de rădăcini la 1L apă. Întreaga cantitate se bea treptat în cursul unei zile. Pentru diabetici se recomandă asocierea în părți egale cu teci de fasole și frunze de dud, din care se prepară un decoct scurt( 5 minute) compus dintr-o lingură amestec de plante la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.
– extern: revulsiv puternic sub formă de frecții în dureri reumatice și articulareș ca stimulent al creșterii părului în combinație cu alte plante. În dermatopatii se utilizează sub formă de decoct concretat doua linguri la o cană de apă pentru aplicații locale, combinat cu tratamentul intern.
Nu prezintă contraindicații