Select Page

Cicoarea

(Cichorium intybus)

 

Specie perenă, cu tulpina dreaptă, întaltă de 0,3m, cu o rozetă de frunze la bază și tulpina foliată, cu o rădăcină puternică verticală, groasă de 1-1.5cm și lungă până la 1,5 m. Florile, de culoarea albastră, sunt grupate terminal și la axilele ramurilor principale. Răspândită în pășuni și fânețe, pe marginea drumurilor, a șanțurilor, a culturilor sau pe locuri necultivate din zona de cîmpie până la cea montană.

Compoziție chimică

Părțile aeriene ale plantei conțin un glicozid al esculetinei, 6-7-dixicumarina, numit și cicorină, inulină, arginină. colină, acid dicafeil-tartaric sau acid cicoric, levuloză, substanțe minerale( în special fier, fosfor, calciu etc.)

Latexul din rădăcini și rădăcina conțin substanțe triterpenice amare: lactucina și lactupicrina, inulină, intibină(tot o substanță amară), fructoză, pentozane, colină, alfa și beta-lactucerol, taninuri, ulei esențial, rezine etc.

Farmacologie

Datorită sustanțelor amare, inulinei și colinei, materia primă are proprietăți eupeptic amare și colagoge. Grație acestor acțiuni, infuziile sau decocturile din rădăcină de Cicoare reprezintă o excelentă beutură pentru purificarea ficatului și a splinei și în tratamentul imediat după icter. O doză de 2 căni pe zi s-a dovedit eficientă pentru aceste afecțiuni.

Date mai recente din literatura științifică de specialitate au demonstrat și o scădere remarcabilă a colesterolului din sânge. Această acțiune sugerează că în cazul în care se consumă preparate culinare prăjite și grăsimi, o cană sau două de decoct de rădăcină de Cicoare constituie un factor protector pentru artere.

O serie de cercetări efectuate timp de mai mulți ani de către cercetătorii egipteni au ajuns la rezultate semnificative în tratamentul tahicardiilor. aceste cercetări se bazează pe prezența în rădăcinile uscate de Cicoare sau în produsele din această plantă a substanțelor active de tip digitalic. Până la viitoarele cercetări în această direcție, o cană pe zi cu rădăcină de Cicoare constă în a neutrazila aciditatea gastrică.

Tot după cercetări recente, se pare că atât decocturile de rădăcină de Cicoare cât și Andivele(din Cichorium endivia) de cultură au proprietatea de-a acționa favorabil în litiaza biliară.

De asemena, uleiul esențial și rezinele din această plantă, pe lângă proprietățile diuretice și laxative, au o ușoară acțiune hipoglicemiantă și antitiroidiană.

Recomandări

Datorită substanțelor amare, inulinei și colinei, atât rădăcinile cât și părțile aeriene ale plantei au prorpietătți eupeptic-amere(ușurează digestia) și colagoge( favorizează evacuarea veziculei biliare). Cercetări mai recente au pus în evidență și o acțiune moderat hipoglicemiantă și antitiroidiană.

Mod de preparare și administrare

Din 1-2 lingurițe de rădăcină sfărmată la o cană cu apă se prepară un decoct scurt(10 minute). Se beau 2-3 căni pe zi.  Din părțile aeriene ale plantei, cât și din rădăcini, 2 lingurițe la o cană cu apă, se prepară o infuzie. Se beau 2 căni pe zi.

Contraindicații

Nu prezintă.

Observații

O specie apropiată, de cultură, este Cichorium endivia ( Andivele) de la care se consumă frunzele groase, cărnoase, etiolate. Pe lângă proprieățile alimentare ele au și proprietăți medicinale. Stimulează pofta de mâncare, sunt diuretice, ușor laxative, stimulează secreția de bilă, sunt mineralizante și vermifuge.

Acesta este o prezentare a produselor din magazin, comenzile online nu sunt disponibile. Dismiss

Share This