Select Page

Cătina

(hippophae rhamnoides)

 

Arbust tufos, foarte ramificat, spinos, cu o culoare generală albicioasă. Fructele ovoide, cărnoase, de 7-8mm diametru, portocalii, cu un sâmbure tare.

Fixator de sol pe coaste răpoase, dezvoltându-se bine pe prundișuri și nisipuri.

Compoziție chimică

Fructele de Cătină conțin zaharuri, în special monozaharide, acizi organici, flavonoide, pectine, polifenoli, taninuri, ulei gras complex, numeroase microelemente(P, Ca, Mg, K ,Na, Fe), vitamine liposolubile(A, E, F, D), vitamine hidrosolubile(C,P,K ,complexul B), acizi grași esențiali(oleic, linoleic, pantotenic, palmitic, hepatodecanoic etc.), acizii succinic, malic, maleic etc., alfa și beta caroten, licopen, criptoxantină, zeaxantină, taraxantină etc., tocoferoli, fitosteroli.

Semințele conțin acizi grași nesaturați: linoleic și linolenic. Frunzele și scoarța conțin, de asemenea, sitosteroli și tocoferol.

Farmacologie

În primul rând, putem considera fructele de Cătină, datorită compoziției chimice atât de bogate și variate, ca una dintre cele mai bogate surse de polivitamine naturale, cu acțiunea lor specifică. Acizii grași esențiali și în special acizii linoleic și linolenic au o acțiune antioxidantă care se recomandă în numeroase afecțiuni. Uleiul de cătină are acțiune favorabilă în arsuri termice și chimice, în punerea îndelungată la iradieri și în diferite dermatoze. Acționează ca cicatrizant în ulcerul gastric și duodenal, în stări alergice, în boli endocrine, în hepatite, anemii, astenii etc.

Recomandări

Datorită conținutului în vitamina C , carotenoide( inclusiv provitamina A), vitamine din grupa B, vitaminele E, F și P flavonoide și atociani, fructele de Cătină constituie o valoroasă sursă de polivitamine. Uleiul din semințe are o acțiune cicatrizantă și epitelizantă, fiind indicat în răni sau plăgi greu vindecabile.

Mod de preparare și administrare

Sub formă de sucuri, siropuri, marmeladă sau gem. Sucul, în amestec de 25 părți la 75 părți miere, este un bun energizant provitaminic. Sucul din fructe, liofilizat, poate fi utikizat în amestec cu alte vitamine la obținerea unor comprimate.

Contraindicații

Nu se cunosc.

Acesta este o prezentare a produselor din magazin, comenzile online nu sunt disponibile. Dismiss

Share This