Select Page

BUSUIOCUL

(ocimum basilicum)

Specie anuală de cultură cunoscută în toate regiunile țării ca plantă de cult sau condimentară, precum și ca plantă medicinală. Se utilizează părțile aeriene ale plantei recoltate în timpul înfloririi.

Compoziție chimică

Uleiul esențial este în cantitate de 0.10-0,20%, fiind constituit în proporție de 70-88% metil chavicol și cantități mici de linalol, cineol, camfor, eugenol, limonen și citrolenol. S-au mai indentificat anetol, beta-sitosterol, saponozide triterpenice și taninuri în părțile aeriene ale plantei. Semințele sunt bogate în mucilagii.

Farmacologie

Planta a fost puțin studiată din punct de vedere farmacologic. Uleiul esențial are acțiune antidepresivă, antispastică, carminativă, digestivă, expectorantă, febrifugă, galactogogă, profilactică în boli infecțioase, este cortico-adrenal și tonic stomahic.

Recomandări

Datorită compoziției foarte bogate a uleiului volatil pe care-l conține, planta se recomandă în tulburări gastro-intestinale și în tulburări ale căilor respiratorii.

Uleiul volatil obținut prin antrenare cu vapori de apă are numeroase recomandări trapeutice – extern, ca insectifug și calmant al înțepăturilor de insecte. Sub formă de aerosoli, în bronșite, tuse, otalgii și sinunzite. Stimulant al sistemului imunitar în guturi, gripă, boli infecțioase. În afecțiunile sistemului nervos se recomandă în anxietate(teamă, frică), în depresii, oboseală, insomnie, migrene, tensiune nervoasă.

Mod de preparare și administrare

Planta sub formă de infuzie preparată dintr-o lingură de frunze și flori la o cană cu apă. Se bea câte o cană după mesele principale.

Se folosește în diferite preparate culinare, în Franța și Italia în special uleiul volatil, sub formă de inhalații, frecții, unguente.

Intern uleiul volatil se utilizează foarte diluat(10 picături la 100g ulei comestibil) din care se ia câte o linguriță tot după mesele principale.

Contraindicații

Foarte rare. Uneori, la unele persoane, prezintă intoleranță. Contraindicat în timplul sarcinii. Uleiul este iritant al pielii în cantități mari.

 

Acesta este o prezentare a produselor din magazin, comenzile online nu sunt disponibile. Dismiss

Share This