Select Page

Arnică

(Arnica montana)

           Specie caracteristică pentru fânețe și pășuni umede din zona montaă și subalpină. Specie înaltă de 20-60cm, cu o rozetă de frunze bazale și câteva frunze tulpinale, fără prețiol, ovăt-elpictice. Se caracterizează printr-o inflorescență terminală, de culoare galbenă, însoțită de doua inflorescențe laterale situate sub cea terminală. În scopuri medicinale se recolteză numai inflorescența terminală . Planta fiind din ce în ce mai rară în flora noastră spontană, se recomandă reînsămânțarea toamna în locurile unde s-au recoltat inflorescențele.

Compoziție chimică

Inflorescențele de Arnică conțin sesquiterpene lactonice de tipul henalaninei și dihydrohenelaninei, flavonoide – în special izoquercitrină, luteolin -7- glicozid și astragalină, ulei esenșial conținând tymol și derivații acestuia, acizi fenol carbonici , clorogenic, cynarinic și cafeic, precum și cumarine.

Farmacologie

Preaparate pe bază de Arnică aplicate local au acțiune antiinflamatoare, analgezică și antiseptică. Henelanina are acțiune imunostimulantă.

Recomandări

– extern – sub formă de tinctură diluată cu apă, pentru efectele cicatrizante și antiinflamatoareș

– intern – în doze mici , moderează activitatea centrilor nervoși superiori, având efecte antialgice și sedative.

Mod de preparare

Tinctura se prepară din 10g inflorescențe uscate la 100ml alcool de 60-70grade, prin macerare timp de 8zile

– extern se aplică direct pe răni cu suprafața mică, iar diluată 1:1 cu apă fiartă și răcită sub formă de comprese.

– intern 20-25 de picături de două ori pe zi , atât ca sedativ, cât și în spasmele arteriale și arteroscleroză.

Contraindicații

În dozele menționate nu prezină contraindicații și nici reacții adverse. Tratamentul prelungit poate produce dermatite edematoase cu formare de pustule și rematite. În doze mai mare, devine toxică, iar în doze și mai mare, are efecte paralizante. NU se aplică nici extern pe plăgi deschise care au suprafața mai mare de 3-4cm. În acest caz, se poate aplica diluată sub formă de comprese.

Acesta este o prezentare a produselor din magazin, comenzile online nu sunt disponibile. Dismiss

Share This