Armurariul
(Silybum marianum)
Plantă de cultură în special în zonele sudice ale țării și Câmpia de Vest.
Compoziție chimică
Semințele de Armurariu conțin 1,5-3% flavonoide lignanice cunoscute sub numele generică de silymarină, formată din silybină, silycristină și silydinanină. Mai conțin ulei gras 20-30% din care cca 60% este acidul linoleic, 30% acid oleic si cca 9% acid palmitic. Conținutul în proteine este de 20-30%, cantități mici de tocoferol(0,038%), steroli(inclusiv colesterol, campesterol,stigmas Ferol).
Farmacologie
Acțiunea sylimarinei se bazează pe doua tipuri de mecanisme farmacodinamice, în primul rând, pe modificarea structurii periferice a memranei celulare a hepatocitelor, în asa fel încât previne penetrarea toxinelor în interiorul celulelor, în al doile rând, stimulează acțiunea polimerazei nucleare A, rezultând creșterea proteinelor ribozomiale, iar prin aceasta potențarea regenerativă a ficatului și formarea de noi hepatocite.
Extractele standardizate pe bază de semințe de Armurariu au ca efect protecția hepatocelulară , prin stabilizarea rolului pe care îl joacă membranele celulelor hepatice. După ultimele cercetări, silybina și silycristina provoacă regenerarea țesuturilor hepatice, stimulând activitatea ADN-ului dependent de ARN – polimeraza I, determinând o creștere a sintezei r.ARN și accelerând formarea de noi ribozomi. Ca urmare a aceste acțiuni, rezultă o creștere semnificativă a ratei de sinteză proteică celulară.
Recomandări
Produsele fitoterapeutice pe bază de Armurariu au remarcabile proprietăți hepatoprotectoare, stimulent al sintezei proteinelor ajutând la regenerarea hepatocitelor, protejează integritatea membranei celulelor hepatice nelezate și stimulează formarea de celule hepatice noi.
Se recomanda în hepatita acută și cronică în hepatita alcoolică , ciroză hepatică compensată și în insuficiență hepatică.
Mod de preparare și administrare
Sub formă de comprimate conținând silymarină 70g pe comprimat. Cîte un comprimat de 3 ori pe zi(până la 6 comprimate pe zi) în cazuri grave.
În lipsa acestui produs terapeutic se poate prepara o infuzie din 1 linguriță fructe de Armurariu, proaspăt măcinate, la o cană cu apă. Se beau 2 căni pe zi, prima înainte de micul dejun, stându-se culcat pe partea dreaptă 20 minute. A doua cană se bea în două rânduri o jumătate după masa de prânz și o jumătate după cină.
Cura dureză două săptămâni. Se poate relua după două săptămâni. Fructele de armurariu se macină pentru maximum 24 de ore și se păstrează măcinate în frigider. După acest termen, devin din cauza fenomenelor de oxidare, hepatotoxice.