Anasonul
(Pimpinella anisum L.)
Specie anuală de cultură – florile sunt mici și dispuse sub formă de umbreluțe. Pareta utilizată sunt fructele formate din două achene unite între ele, cu peri aspri, foarte scurți. Datorită gustului specific, nu se pot confunda cu alte fructe, exceptându-le pe cele de Fenic, numit și Anason dulce sau Molură.
Compoziție chimică
Fructele conțin 2-3% ulei esențial format din 80-90% anetol, metilcavicol sau izoanetol, cantități mici de cetone și aledehide anisice, precum și aldehidă acetică, 10-20%lipide,colină, 20% proteine, zaharuri, amidon, 6-10% substanțe minerale.
Farmacologie
Datorită uleiului esențial, are acțiune expectorantă, carminativă și galactogogă. Excită peristaltismul intestinal, stimulează secrețiile salivare, gastrice, intestinale și pancreatice. Asupra sistemului nervos central, în doze terapeutice, are efecte stimulante, în special asupra centrilor respiratori și ai circulației. Utilizaarea indelungată, chiar în doze mici, produce iritarea mucoaselor intestinale.
Recomandări
Ca expectorant, carminativ(favorizează eliminarea gazelor din intestin), diuretic și galactogog. În doze terapeutice, stimulent al centrilor respiratori și al circulației. În doze de pese 5g fructe pe zi produce tulburări nervoase, iar în doze mai mari, halucinații, insomnie, tulburări de vorbire, convulsii puternice, comă.
Mod de preparare și administrare
Infuzie din 1 linguriță fructe la o cana cu apă , se bea o cană pe zi în mai multe reprize.
Se poate asocia și cu alte plante medicinale, respectând cantitățile indicate. Uleiul volatil,2-3 picături pe zi, cu aceleași recomandări.
Contraindicații
Uleiul volatil poate produce dermatoze și stări alergice. În doze mai mari de 5 picături pe zi este narcotic și poate produce accidente cerebrale. Preparatele pe baza de Anason sunt interzise în timpul sarcinii.